Dzisiaj jest: Wtorek, 25.01.2022 Imieniny: Pawła i Miłosza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka ryżowa z jajkami i szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 2 sztuki woreczki ryżu
  • 500 g  mrożonego siekanego szpinaku
  • 3 łyżki  masła
  • 2 sztuki płaskie łyżki mąki
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1 ząbek  czosnku
  • 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 szklanki  startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Wymieszaj z łyżką masła.
  2. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła i mąkę. Gdy zasmażka zbieleje i się spieni wlej mleko, zagotuj. Dodaj rozmrożony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą.
  3. Ryż wymieszaj z drobno pokrojonymi jajkami, dopraw. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami połowę ryżu, szpinak i pozostały ryż. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Podawaj posypane szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyślij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE