Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 sztuki woreczki ryżu
500 g mrożonego siekanego szpinaku
3 łyżki masła
2 sztuki płaskie łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
1 ząbek czosnku
6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
1/2 szklanki startego żółtego sera
sól
pieprz
posiekany szczypiorek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Wymieszaj z łyżką masła.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki masła i mąkę. Gdy zasmażka zbieleje i się spieni wlej mleko, zagotuj. Dodaj rozmrożony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą.
- Ryż wymieszaj z drobno pokrojonymi jajkami, dopraw. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami połowę ryżu, szpinak i pozostały ryż. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Podawaj posypane szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis