Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki jabłka
1/2 sztuki sok z cytryny
250 g twaróg
2 sztuki jajka
2 łyżki śmietana kwaśna
30 g kasza manna
75 g cukier
1 opakowanie cukier waniliowy
1/2 łyżeczki aromat waniliowy do ciast
1/2 opakowania proszek do pieczenia
1 szczypta cynamon
50 g orzechy laskowe
posiekane50 g rodzynki
tłuszcz
do formycukier puder
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Twaróg wymieszaj z jajkami, śmietaną, kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym, aromatem do ciasta, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Orzechy laskowe lekko upraż na patelni bez tłuszczu, po czym wraz z rodzynkami i jabłkami dodaj do masy twarogowej. Dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego masę twarogową. Wygładź powierzchnię. Zapiekankę piecz 30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Dania zapiekane