Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki jabłka
- 1/2 sztuki sok z cytryny
- 250 g twaróg
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki śmietana kwaśna
- 30 g kasza manna
- 75 g cukier
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki aromat waniliowy do ciast
- 1/2 opakowania proszek do pieczenia
- 1 szczypta cynamon
- 50 g orzechy laskowe
posiekane - 50 g rodzynki
- tłuszcz
do formy - cukier puder
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Twaróg wymieszaj z jajkami, śmietaną, kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym, aromatem do ciasta, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Orzechy laskowe lekko upraż na patelni bez tłuszczu, po czym wraz z rodzynkami i jabłkami dodaj do masy twarogowej. Dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego masę twarogową. Wygładź powierzchnię. Zapiekankę piecz 30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Dania zapiekane