Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka twarogowa z morelami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę twarogową z morelami najlepiej podawać, póki jest jeszcze gorąca.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 200 g  masło
  • 125 g  płatki owsiane
    błyskawiczne
  • 1 puszka  morele
    duża
  • 3 sztuki  jajka
  • 60 g  cukier
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 1 szczypta  sól
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 1 łyżka  mąka pszenna
  • 500 g  twaróg
  • 40 g  migdały
    w płatkach

Sposób przyrządzania:

  1. Na patelni rozgrzej 100 g masła, dodaj 100 g płatków owsianych i smaż, aż będą złoto-brązowe.
  2. Morele osącz z soku. Oddziel żółtka od białek.
  3. Do miski przełóż 50 g miękkiego masła. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka i utrzyj na jednolitą masę. Z połowy cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z owocu. Skórkę i sok dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy dodaj mąkę, a następnie twaróg i usmażone płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą twarogową.
  5. Wysokie naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Dno i ścianki naczynia osyp pozostałymi płatkami owsianymi. Do tak przygotowanego naczynia przełóż połowę masy twarogowej. Odłóż 5-6 połówek moreli, a pozostałe rozłóż na masie. Przełóż do naczynia pozostałą masę i wygładź powierzchnię.
  6. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej połówki moreli. Pozostałe masło podziel na cienkie płatki i ułóż na zapiekance. Posyp płatkami migdałów. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz 50 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE