Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
200 g masło
125 g płatki owsiane
błyskawiczne1 puszka morele
duża3 sztuki jajka
60 g cukier
1 opakowanie cukier waniliowy
1 szczypta sól
1/2 sztuki cytryna
1 łyżka mąka pszenna
500 g twaróg
40 g migdały
w płatkach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzej 100 g masła, dodaj 100 g płatków owsianych i smaż, aż będą złoto-brązowe.
- Morele osącz z soku. Oddziel żółtka od białek.
- Do miski przełóż 50 g miękkiego masła. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka i utrzyj na jednolitą masę. Z połowy cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z owocu. Skórkę i sok dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj mąkę, a następnie twaróg i usmażone płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą twarogową.
- Wysokie naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Dno i ścianki naczynia osyp pozostałymi płatkami owsianymi. Do tak przygotowanego naczynia przełóż połowę masy twarogowej. Odłóż 5-6 połówek moreli, a pozostałe rozłóż na masie. Przełóż do naczynia pozostałą masę i wygładź powierzchnię.
- Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej połówki moreli. Pozostałe masło podziel na cienkie płatki i ułóż na zapiekance. Posyp płatkami migdałów. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz 50 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane