Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 250 g twaróg
- 75 g cukier
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka cytryna
- 4 sztuki bułka pszenna
- 250 ml mleko
- 500 g wiśnie
- 30 g masło
+do formy - cukier puder
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Twaróg utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Cytrynę umyj w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę. Następnie wyciśnij sok i dodaj go razem ze skórką do masy twarogowej. Dokładnie wymieszaj.
- Bułki pokrój w plasterki i zalej ciepłym mlekiem. Dodaj do masy twarogowej i wymieszaj. Wiśnie umyj i wydryluj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niego połowę masy twarogowej. Na niej rozłóż 3/4 wiśni i przykryj pozostałą masą. Wierzch zapiekanki udekoruj pozostałymi wiśniami.
- 30 g masła podziel na płatki i ułóż na zapiekance. Zapiekankę piecz 40 minut w 200 st. C. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Dania zapiekane