Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g brukselka
- sól
do smaku - 300 g chleb pszenny
pokrojony w grube kromki - 1 sztuka jabłko
duże - 2 łyżki tłuszcz
do formy - 200 g kasztany jadalne
świeże lub z puszki - 40 ml grappa
- 4 sztuki jajka
- 100 g śmietana
18% - 375 ml mleko
- pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 1 łyżeczka tymianek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselkę oczyść z liści. Głąby nieco skróć i natnij w krzyżyki. Gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, po czym przelej zimną wodą i osącz.
- Na rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż z obu stron kromki chleba. Odstaw do przestygnięcia.
- Jabłko umyj i pokrój w ćwiartki. Wykrój gniazdo nasienne i pokrój na węższe cząstki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i układaj w nim na przemian kromki chleba oraz brukselkę, kasztany i jabłka. Całość skrop alkoholem.
- Jajka roztrzep widelcem ze śmietaną i mlekiem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Polej zapiekankę sosem i piecz 45 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane