Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g szpinak
w liściach, świeży lub mrożony - 300 g fasolka zielona
- 300 g marchew
- 1 sztuka por
- 130 g masło
- sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 3 łyżki ocet
- 8 sztuk jajka
- 45 g mąka pszenna
- 500 ml mleko
zimne - gałka muszkatołowa
mielona, do smaku - 1 pęczek koperek
posiekany - 90 g krakersy
zmielone
|
|
Sposób przyrządzania:
- Świeży szpinak przebierz, a mrożony rozmroź. Szpinak blanszuj przez chwilę we wrzątku, przełóż na durszlak, polej zimną wodą i zostaw do osączenia.
- Fasolkę umyj, odetnij końcówki i przekrój strąki na pół. Marchewki obierz i pokrój w plastry. Z pora odetnij korzonki, a resztę pokrój w plasterki i opłucz.
- Na patelni rozgrzej 30 g masła i podsmaż na nim przez 8 minut marchew, fasolę i krążki pora. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- W garnku zagotuj 250 ml wody z 3 łyżkami octu i 1 łyżeczką soli. Do filiżanki wbijaj kolejno po jajku i ostrożnie kładź je na lekko gotującą się wodę. Każde jajko gotuj przez 3 minuty, po czym wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie osącz.
- W garnku zagrzej 50 g masła, wsyp mąkę i podgrzewaj mieszając, aż zbrązowieje. Następnie dolej mleko i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj posiekany koperek.
- Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego i wyłóż na niego warzywa. Na warzywach ułóż jajka. Całość zalej pozostałym sosem. Podziel na płatki resztę masła i ułóż na zapiekance. Wierzch zapiekanki posyp startymi krakersami.
- Tak przygotowaną zapiekankę piecz 15 minut w 220 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane