Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g ziemniaki
- 600 g marchew
- 400 g cukinia
- 1 łyżka masło
do formy - 125 ml bulion
- 200 g ser topiony
- zioła prowansalskie
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 2 łyżki ziarna sezamu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki i marchewkę obierz. Cukinię dokładnie umyj i odkrój końcówki. Przygotowane warzywa pokrój w cienkie plasterki.
- Płytkie naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim na przemian plastry marchwi, ziemniaków i cukinii.
- Świeże zioła opłucz, otrząśnij i poszatkuj.
- Bulion zagotuj, dodaj podzielony na płatki ser topiony i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj zioła. Dopraw sos do smaku pieprzem. Powstałym sosem polej warzywa i równomiernie posyp sezamem.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 50 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane