Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
400 g makaron
1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka papryka żółta
1 sztuka cebula
1 opakowanie warzywa mrożone
1/2 pęczki natka pietruszki
3 garści ser żółty
starty
3 łyżki olej
1/2 szklanki śmietana
12%
4 ząbki czosnek
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Warzywa oczyść. Papryki pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystko wrzuć na patelnię razem z mrożonymi warzywami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Warzywa duś na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i połącz ze śmietaną i szczyptą soli. Ugotowany makaron odcedź i wymieszaj z sosem, posiekaną natką pietruszki oraz 1 garścią sera żółtego.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i włóż cały makaron wymieszany z sosem śmietanowo-czosnkowym. Na nim ułóż warzywa. Całość posyp pozostałym serem żółtym.
- Tak przygotowaną zapiekankę piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!