Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka warzywna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Na 5 minut przed końcem pieczenia wierzch dania można ponownie posypać startym serem. Zapiekankę z warzywami najlepiej podawać z dowolnymi dipami i surówkami.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 400 g   makaron
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 opakowanie  warzywa mrożone
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 3 garści  ser żółty
    starty
  • 3 łyżki  olej
  • 1/2 szklanki  śmietana
    12%
  • 4 ząbki  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Warzywa oczyść. Papryki pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystko wrzuć na patelnię razem z mrożonymi warzywami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Warzywa duś na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i połącz ze śmietaną i szczyptą soli. Ugotowany makaron odcedź i wymieszaj z sosem, posiekaną natką pietruszki oraz 1 garścią sera żółtego.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i włóż cały makaron wymieszany z sosem śmietanowo-czosnkowym. Na nim ułóż warzywa. Całość posyp pozostałym serem żółtym.
  4. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 40 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE