Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki bakłażany
300 g mozzarelli
1 szklanka soku pomidorowego
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwa
bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany pokrój w 1-centymetrowe plastry, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie opłucz, osusz i smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron. Mozzarellę pokrój w plastry.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dolej sok pomidorowy i zagotuj. Dopraw do smaku.
- Sos przelej do naczynia żaroodpornego, następnie ułóż w nim na przemian warstwy bakłażana i mozzarelli. Posyp wszystko solą, pieprzem oraz bazylią i skrop oliwą. Piecz 20 minut w 150 st. C.
Źródło przepisu: Przyslij przepis