Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka z chleba razowego z brokułami i fetą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę z chleba razowego z brokułami i fetą najlepiej jest serwować pokrojoną w plastry. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno z dodatkiem sosu czosnkowego.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  brokuł
  • 200 g  ser feta
  • 200 g  chleb żytni
    razowy
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 1 opakowanie  oliwki
    z papryką
  • 5 sztuk  jajka
  • 4 szklanki  mąka pszenna
  • 100 ml  mleko
  • 1 łyżeczka  pieprz ziołowy
  • 2 łyżki  olej
  • 100 ml  jogurt grecki
  • 1/2 pęczki  koperek
  • 3 ząbki  czosnek

Sposób przyrządzania:

  1. Chleb i fetę pokrój w kostkę. Brokuły umyj, osusz i podziel na różyczki. Cebulę pokrój w kostkę. Oliwki przekrój na połówki. Wszystkie składniki wrzuć do miski, wymieszaj i wyłóż do natłuszczonej olejem formy keksówki.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko i pieprz ziołowy. Powstałą masą zalej składniki w keksówce. Piecz pod przykryciem przez 45 minut w 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia, zdejmij pokrywkę, by zapiekanka się zrumieniła.
  3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Dodaj do jogurtu i wymieszaj. Sos podawaj do zapiekanki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE