Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g brokuł
- 200 g ser feta
- 200 g chleb żytni
razowy - 1 sztuka cebula czerwona
- 1 opakowanie oliwki
z papryką - 5 sztuk jajka
- 4 szklanki mąka pszenna
- 100 ml mleko
- 1 łyżeczka pieprz ziołowy
- 2 łyżki olej
- 100 ml jogurt grecki
- 1/2 pęczki koperek
- 3 ząbki czosnek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Chleb i fetę pokrój w kostkę. Brokuły umyj, osusz i podziel na różyczki. Cebulę pokrój w kostkę. Oliwki przekrój na połówki. Wszystkie składniki wrzuć do miski, wymieszaj i wyłóż do natłuszczonej olejem formy keksówki.
- W oddzielnej misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko i pieprz ziołowy. Powstałą masą zalej składniki w keksówce. Piecz pod przykryciem przez 45 minut w 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia, zdejmij pokrywkę, by zapiekanka się zrumieniła.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Dodaj do jogurtu i wymieszaj. Sos podawaj do zapiekanki.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka