Dzisiaj jest: Piątek, 27.11.2020 Imieniny: Waleriana i Maksymiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Zapiekanka z fasolki szparagowej i ziemniaków


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 600 g  fasolki szparagowej najlepiej dwukolorowej
  • 5 sztuk średniej wielkości ziemniaków
  • 150 g  żółtego sera
  • 1 sztuka jajko
  • 200 g  śmietany 18%
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej do posmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź, obierz i pokrój w plastry. Z fasolki obetnij końcówki, umyj i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
  2. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Na dnie ułóż plasterki ziemniaka w taki sposób, by jeden zachodził na drugi. Oprósz pieprzem. Na ziemniakach ułóż fasolkę.
  3. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajko roztrzep ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Połącz masę jajeczną z serem i wymieszaj. Powstałą masą zalej równomiernie fasolkę szparagową. Całość posyp oregano.
  4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 25-30 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE