Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
600 g fasolki szparagowej najlepiej dwukolorowej
5 sztuk średniej wielkości ziemniaków
150 g żółtego sera
1 sztuka jajko
200 g śmietany 18%
oregano
sól
pieprz
olej do posmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź, obierz i pokrój w plastry. Z fasolki obetnij końcówki, umyj i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
- Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Na dnie ułóż plasterki ziemniaka w taki sposób, by jeden zachodził na drugi. Oprósz pieprzem. Na ziemniakach ułóż fasolkę.
- Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajko roztrzep ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Połącz masę jajeczną z serem i wymieszaj. Powstałą masą zalej równomiernie fasolkę szparagową. Całość posyp oregano.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 25-30 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka