Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki marchew
- 1 sztuka cebula
- 4 sztuki dymka ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki masło
+do formy - 500 g groszek zielony
mrożony - 200 g kukurydza konserwowa
- Sos:
- 250 g ser ricotta
- 4 sztuki jajka
- 200 ml śmietana
- 100 g ser parmezan
starty - sól
do smaku - pieprz
do smaku - pieprz kajeński
do smaku - gałka muszkatołowa
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obierz marchewki i cebulę, a następnie pokrój je w kostkę. Dymkę opłucz, obierz. Cebulki i szczypior drobno posiekaj. Czosnek obierz i drobno pokrój.
- Warzywa smaż na rozgrzanym maśle przez 5 minut. Następnie dodaj do nich mrożony groszek i odsączoną z zalewy kukurydzę. Smaż wszystko przez chwilę.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niego warzywa.
- Ser ricotta wymieszaj z jajkami i śmietaną. Dodaj starty parmezan, sól, pieprz, pieprz kajeński oraz gałkę muszkatołową. Powstałym sosem polej warzywa.
- Tak przygotowaną zapiekankę piecz 25 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane