Dzisiaj jest: Niedziela, 06.10.2024 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z jajkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gotową zapiekankę z jajkiem warto przed podaniem nieco przestudzić. Do zapiekanki najlepiej smakuje kolorowa sałatka z musztardowym dressingiem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 5 sztuk  jajka
  • 800 g  ziemniaki
  • 2 sztuki  pomidory
  • 1 sztuka  cukinia
    mała
  • 2 łyżki  margaryna
    do formy
  • 200 g  śmietana
  • 100 g  ser topiony
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 2 łyżki  ser
    starty

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i również pokrój w plasterki. Pomidory i cukinię umyj i pokrój w plastry.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim na przemian plastry jajek i warzyw.
  3. W garnku podgrzej śmietanę. Następnie dodaj ser i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku pieprzem. Uzyskanym sosem polej zapiekankę i posyp ją serem.
  4. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 40 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE