Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 5 sztuk jajka
- 800 g ziemniaki
- 2 sztuki pomidory
- 1 sztuka cukinia
mała - 2 łyżki margaryna
do formy - 200 g śmietana
- 100 g ser topiony
- pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 2 łyżki ser
starty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i również pokrój w plasterki. Pomidory i cukinię umyj i pokrój w plastry.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim na przemian plastry jajek i warzyw.
- W garnku podgrzej śmietanę. Następnie dodaj ser i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku pieprzem. Uzyskanym sosem polej zapiekankę i posyp ją serem.
- Tak przygotowaną zapiekankę piecz 40 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane