Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 150 g kasza jęczmienna
- 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 200 g pomidorki koktajlowe
- 200 g przecier pomidorowy
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 50 g ser edamski
- 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę ugotuj i odcedź. Cukinię i paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Pomidorki przekrój na połówki.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek, cukinię i paprykę. Smaż przez 6 minut, po czym dodaj zioła, sól oraz pieprz. Wlej przecier i dodaj pomidorki. Zdejmij z ognia.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kaszę, a na niej ułóż warzywa. Ser drobno pokrój i posyp nim zapiekankę. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia