Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z kaszy jaglanej i grzybów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka z kaszy jaglanej i grzybów to przepis na proste i smaczne danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 80 g  grzyby suszone
  • 100 g  kasza jaglana
  • 1 sztuka  weka pszenna
  • 4 sztuki  jajka
  • 500 ml  mleko
  • 2 łyżki  masło
  • 1 szczypta  kmin rzymski
  • 1 szczypta  goździki
    sproszkowane
  • 1 szczypta  pieprz
  • 1 szczypta  majeranek
  • 1 szczypta  bazylia
  • 1 szczypta  tymianek
  • 1 szczypta  imbir
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
    sproszkowana
  • 1 łyżeczka  mak
  • sól
    do smaku
  • 3 łyżki  ser żółty
    starty
  • zioła
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby przełóż do miseczki, zalej wodą i zostaw na noc. Na drugi dzień ugotuj je w wodzie, w której się moczyły, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Wekę pokrój w kostkę i włóż do miski. jajka rozkłóć z mlekiem. Dodaj przyprawy, 1 łyżeczkę maku i dopraw solą. Pokrojoną wekę zalej mieszanką jajeczną, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, grzyby i całość delikatnie wymieszaj.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i równomiernie rozłóż w nim przygotowaną zapiekankę grzybową.
  4. Piecz 30 minut w 200 st. C. Przed podaniem posyp startym serem i udekoruj ziołami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 9


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE