Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 80 g grzyby suszone
- 100 g kasza jaglana
- 1 sztuka weka pszenna
- 4 sztuki jajka
- 500 ml mleko
- 2 łyżki masło
- 1 szczypta kmin rzymski
- 1 szczypta goździki
sproszkowane - 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta majeranek
- 1 szczypta bazylia
- 1 szczypta tymianek
- 1 szczypta imbir
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
sproszkowana - 1 łyżeczka mak
- sól
do smaku - 3 łyżki ser żółty
starty - zioła
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby przełóż do miseczki, zalej wodą i zostaw na noc. Na drugi dzień ugotuj je w wodzie, w której się moczyły, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Wekę pokrój w kostkę i włóż do miski. jajka rozkłóć z mlekiem. Dodaj przyprawy, 1 łyżeczkę maku i dopraw solą. Pokrojoną wekę zalej mieszanką jajeczną, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, grzyby i całość delikatnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i równomiernie rozłóż w nim przygotowaną zapiekankę grzybową.
- Piecz 30 minut w 200 st. C. Przed podaniem posyp startym serem i udekoruj ziołami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku