Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 l mleko
- 250 g mak
mielony - 6 łyżek miód
- 500 g morele
świeże lub z puszki - 2 sztuki wanilia
laski - 1 szczypta sól
- 140 g kasza manna
- 4 sztuki jajka
- tłuszcz
do formy - cukier puder
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku zagotuj 250 ml mleka. Następnie dodaj mak, zdejmij garnek z ognia i odstaw na 10 minut. Gdy mak napęcznieje, dodaj 4 łyżki miodu.
- Świeże morele włóż na chwilę do wrzątku, wyjmij i obierz. Morele z puszki osącz. Owoce pokrój w kostkę i dodaj do maku. Wymieszaj.
- Laski wanilii rozkrój wzdłuż i wyskrob nożykiem nasionka. Do pozostałego mleka dodaj wanilię oraz szczyptę soli i zagotuj. Następnie wsyp kaszę mannę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj pozostały miód, wymieszaj, zestaw z ognia i zostaw do ostygnięcia.
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka wymieszaj z przestudzoną kaszą. Białka ubij na sztywną pianę i również wymieszaj z kaszą.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego połowę kaszy i mak z morelami. Wierzch przykryj pozostałą kaszą manną i wyrównaj powierzchnię. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 40 minut w 175 st. C. Przed podaniem zapiekankę oprósz cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Dania zapiekane