Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z makiem i morelami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do zapiekanki z makiem i morelami można dodać sos waniliowy lub bitą śmietanę. Jeśli zapiekanka w trakcie pieczenia zbyt szybko się przypiecze, można nakryć ją folią aluminiową.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 l  mleko
  • 250 g  mak
    mielony
  • 6 łyżek  miód
  • 500 g  morele
    świeże lub z puszki
  • 2 sztuki  wanilia
    laski
  • 1 szczypta  sól
  • 140 g  kasza manna
  • 4 sztuki  jajka
  • tłuszcz
    do formy
  • cukier puder
    do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku zagotuj 250 ml mleka. Następnie dodaj mak, zdejmij garnek z ognia i odstaw na 10 minut. Gdy mak napęcznieje, dodaj 4 łyżki miodu.
  2. Świeże morele włóż na chwilę do wrzątku, wyjmij i obierz. Morele z puszki osącz. Owoce pokrój w kostkę i dodaj do maku. Wymieszaj.
  3. Laski wanilii rozkrój wzdłuż i wyskrob nożykiem nasionka. Do pozostałego mleka dodaj wanilię oraz szczyptę soli i zagotuj. Następnie wsyp kaszę mannę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj pozostały miód, wymieszaj, zestaw z ognia i zostaw do ostygnięcia.
  4. Żółtka oddziel od białek. Żółtka wymieszaj z przestudzoną kaszą. Białka ubij na sztywną pianę i również wymieszaj z kaszą.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego połowę kaszy i mak z morelami. Wierzch przykryj pozostałą kaszą manną i wyrównaj powierzchnię. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 40 minut w 175 st. C. Przed podaniem zapiekankę oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE