Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g ziemniaki
młode - 1 sztuka por
- 125 ml mleko
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1 łyżka mąka
- 100 g ser żółty
- oliwa
do formy - tymianek
do smaku - pieprz biały
do smaku - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, opłucz i gotuj w osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia. Gdy przestygną, pokrój je w plastry i podziel na 2 części.
- Por dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plastry. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Mleko rozkłóć z żółtkiem. Dodaj mąkę, ser, sól, tymianek oraz pieprz. Całość podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a ser się rozpuści. Gotowy sos podziel na 3 części.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż w nim połowę ziemniaków. Oprósz je solą i zalej jedną porcją sosu.
- Na wierzchu ułóż pory, oprósz solą i zalej kolejną porcją sosu. Przykryj resztą ziemniaków i zalej pozostałym sosem. Posyp tymiankiem. Piecz 50 minut w 190 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku