Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z nowalijkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka z nowalijkami to przepis na szybkie i smaczne danie wegetariańskie. By wzbogacić smak potrawy można dodać np. pokrojone pomidory.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  marchew
    mała
  • 500 g  kalarepa
  • 250 g  szparagi
    zielone
  • 150 g  groszek zielony
    w strączkach
  • 150 g  masło
  • 150 g  mąka pszenna
  • 200 ml  mleko
  • 200 ml  bulion
  • 200 g  ser żółty
    starty
  • masło
    do wysmarowania blachy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewki i kalarepę obierz. Kalarepę pokrój w plasterki. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę i podgotuj w niej marchewki i kalarepę. Pod koniec gotowania dodaj strączki groszku. Następnie odcedź warzywa na durszlaku.
  3. Na patelni rozpuść masło i zasmaż na nim mąkę. Ciągle mieszając, stopniowo dolewaj mleko i bulion. Chwilę podgotuj wszystko razem. Następnie zdejmij z ognia, dodaj starty ser i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Powstały sos wymieszaj razem z podgotowanymi wcześniej warzywami. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE