Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g marchew
mała - 500 g kalarepa
- 250 g szparagi
zielone - 150 g groszek zielony
w strączkach - 150 g masło
- 150 g mąka pszenna
- 200 ml mleko
- 200 ml bulion
- 200 g ser żółty
starty - masło
do wysmarowania blachy - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki i kalarepę obierz. Kalarepę pokrój w plasterki. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki.
- W garnku zagotuj osoloną wodę i podgotuj w niej marchewki i kalarepę. Pod koniec gotowania dodaj strączki groszku. Następnie odcedź warzywa na durszlaku.
- Na patelni rozpuść masło i zasmaż na nim mąkę. Ciągle mieszając, stopniowo dolewaj mleko i bulion. Chwilę podgotuj wszystko razem. Następnie zdejmij z ognia, dodaj starty ser i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Powstały sos wymieszaj razem z podgotowanymi wcześniej warzywami. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!