Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g makaron penne (rurki)
- 1/2 sztuki cukinia
mała - 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1/2 sztuki papryka żółta
- 1 sztuka cebula
mała - 150 g ser żółty
- 2 sztuki jajka
- 100 ml śmietana
30% - sól
do smaku - pieprz
do smaku - gałka muszkatołowa
do smaku
- Dodatkowo:
- oliwa
- 1 pęczek natka pietruszki
posiekana - masło
do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Papryki i cebulę pokrój w kostkę. Cukinię obierz, pokrój w grubsze plastry. Wszystkie warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Ser zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj makaron, warzywa i połowę sera.
- Jajka roztrzep ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką. Formę do zapiekania wysmaruj masłem.
- Do formy przełóż makaron z warzywami. Całość zalej masą jajeczną i posyp pozostałym serem. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp zieleniną.
Źródło przepisu: Moja kuchnia