Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka z warzywami to przepis na smaczną i szybką wegetariańską potrawę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  makaron penne (rurki)
  • 1/2 sztuki  cukinia
    mała
  • 1/2 sztuki  papryka czerwona
  • 1/2 sztuki  papryka żółta
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 150 g  ser żółty
  • 2 sztuki  jajka
  • 100 ml  śmietana
    30%
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
    Dodatkowo:
  • oliwa
  • 1 pęczek  natka pietruszki
    posiekana
  • masło
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Papryki i cebulę pokrój w kostkę. Cukinię obierz, pokrój w grubsze plastry. Wszystkie warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  2. Ser zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj makaron, warzywa i połowę sera.
  3. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką. Formę do zapiekania wysmaruj masłem.
  4. Do formy przełóż makaron z warzywami. Całość zalej masą jajeczną i posyp pozostałym serem. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp zieleniną.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE