Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 375 ml mleko
- 6 sztuk bułka pełnoziarnista
czerstwa - 750 g wiśnie
- 1/2 sztuki cytryna
- 100 g masło
miękkie - 3 sztuki jajka
- 100 g miód
- 1 szczypta cynamon
- masło
do formy - bułka tarta
do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Podgrzej mleko. Bułki pokrój w plasterki, zalej ciepłym mlekiem i odstaw na godzinę.
- Wiśnie umyj, wydryluj. Cytrynę umyj w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę.
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka wymieszaj z miodem, cynamonem oraz skórką z cytryny i dodaj do maślanej masy. Utrzyj dokładnie, po czym dodaj do bułki z mlekiem i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą. Dodaj wiśnie i ostrożnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do naczynia przygotowaną masę. Zapiekankę piecz 50 minut w 175 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane