Dzisiaj jest: Czwartek, 21.01.2021 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860

Zapiekanka z wiśniami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę z wiśniami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie doskonale smakuje z dodatkiem bitej śmietany.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 375 ml  mleko
  • 6 sztuk  bułka pełnoziarnista
    czerstwa
  • 750 g  wiśnie
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 100 g  masło
    miękkie
  • 3 sztuki  jajka
  • 100 g  miód
  • 1 szczypta  cynamon
  • masło
    do formy
  • bułka tarta
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Podgrzej mleko. Bułki pokrój w plasterki, zalej ciepłym mlekiem i odstaw na godzinę.
  2. Wiśnie umyj, wydryluj. Cytrynę umyj w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę.
  3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka wymieszaj z miodem, cynamonem oraz skórką z cytryny i dodaj do maślanej masy. Utrzyj dokładnie, po czym dodaj do bułki z mlekiem i wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą. Dodaj wiśnie i ostrożnie wymieszaj.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do naczynia przygotowaną masę. Zapiekankę piecz 50 minut w 175 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE