Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka z wiśniami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę z wiśniami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie doskonale smakuje z dodatkiem bitej śmietany.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 375 ml  mleko
  • 6 sztuk  bułka pełnoziarnista
    czerstwa
  • 750 g  wiśnie
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 100 g  masło
    miękkie
  • 3 sztuki  jajka
  • 100 g  miód
  • 1 szczypta  cynamon
  • masło
    do formy
  • bułka tarta
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Podgrzej mleko. Bułki pokrój w plasterki, zalej ciepłym mlekiem i odstaw na godzinę.
  2. Wiśnie umyj, wydryluj. Cytrynę umyj w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę.
  3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka wymieszaj z miodem, cynamonem oraz skórką z cytryny i dodaj do maślanej masy. Utrzyj dokładnie, po czym dodaj do bułki z mlekiem i wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą. Dodaj wiśnie i ostrożnie wymieszaj.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do naczynia przygotowaną masę. Zapiekankę piecz 50 minut w 175 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE