Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaki
- 1 pęczek czosnek
dęty - 400 g śmietana
12% - 200 ml mleko
- sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - gałka muszkatołowa
mielona, do smaku - 50 g ser
starty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Czosnek dęty umyj i pokrój go po skosie w krążki.
- Płytkie naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim plastry ziemniaków i czosnek dęty.
- W misce wymieszaj śmietanę z mlekiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj starty ser, wymieszaj i mieszanką zalej ziemniaki. Piecz 45 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane