Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g ryż
sól
do smaku80 g ser
tarty300 g szpinak
świeży4 sztuki pomidory
2 sztuki cebula
2 łyżki olej
3 sztuki jajka
4 łyżki śmietana
kwaśnapieprz biały
do smakugałka muszkatołowa
mielona, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż włóż do garnka. Zalej 400 ml zimnej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie zagotuj ryż i gotuj przez 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie odcedź ryż i jeszcze ciepły wymieszaj z tartym serem.
- Przebierz szpinak, odetnij korzonki i przepłucz liście. Blanszuj przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedź i przepłucz zimną wodą.
- Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i rozłóż w nim ryż wymieszany z serem. Podpiecz przez 5 minut w 175 st. C.
- Szpinak wymieszaj z połową pomidorów i cebulą. Jajka rozkłóż ze śmietaną i dodaj do szpinaku. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Uzyskaną masę szpinakową rozprowadź na ryżu. Wierzch posyp pozostałymi pomidorami i resztą startego sera. Piecz 25 minut w 175 st. C. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Dania zapiekane