Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk ziemniaków
- 2 sztuki cebule
- 3 sztuki jajka
- 200 g suszonych podgrzybków
- 100 g sera żółtego gouda
- mąka
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- majeranek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj na półtwardo, ostudź i pokrój w plastry. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Grzyby namocz, ugotuj do miękkości, pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanym oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
- Smażące się grzyby podlej wodą i wywarem z gotowania grzybów. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Na koniec zagęść zawiesiną z mąki i wody.
- W naczyniu ułóż plastry ziemniaków. Następnie podsmażoną cebulę z grzybami i pokrojone w cząstki jajka. Kontynuuj do wyczerpania składników, każdą warstwę doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.
- Całość zalej sosem grzybowym, a na wierzch ułóż pokrojony w plastry ser. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku