Dzisiaj jest: Czwartek, 03.10.2024 Imieniny: Gerarda i Teresy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk ziemniaków
  • 2 sztuki cebule
  • 3 sztuki jajka
  • 200 g  suszonych podgrzybków
  • 100 g  sera żółtego gouda
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj na półtwardo, ostudź i pokrój w plastry. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Grzyby namocz, ugotuj do miękkości, pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanym oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
  2. Smażące się grzyby podlej wodą i wywarem z gotowania grzybów. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Na koniec zagęść zawiesiną z mąki i wody.
  3. W naczyniu ułóż plastry ziemniaków. Następnie podsmażoną cebulę z grzybami i pokrojone w cząstki jajka. Kontynuuj do wyczerpania składników, każdą warstwę doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Całość zalej sosem grzybowym, a na wierzch ułóż pokrojony w plastry ser. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE