Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka ziemniaczana z selerem naciowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 800 g  ziemniaków
  • 400 g  selera naciowego
  • 1 pęczek  lubczyku
  • 1 szklanka  mleka
  • 150 ml  śmietanki 30%
  • 3 sztuki jajka
  • 40 g  startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 10 g  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w dużą kostkę. Zielone części selera odłóż, resztę pokrój w kawałeczki.
  2. Ziemniaki i seler przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut, a następnie odcedź.
  3. Zielone części selera i lubczyku posiekaj.
  4. W misce wymieszaj jajka, mleko, śmietankę, parmezan, sól, pieprz i 1 łyżeczkę startej gałki muszkatołowej. Dodaj ugotowane z selerem ziemniaki i zieleninę, wymieszaj.
  5. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i przełóż do niej wymieszane składniki. Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE