Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg ziemniaki
sól
do smaku1 łyżka masło
50 g zioła
bazylia, natka pietruszki, trybula, estragon1 sztuka cebula
3 ząbki czosnek
1 łyżka oliwa z oliwek
50 g orzeszki pinii
50 g ser parmezan
pieprz
do smaku1 szczypta pieprz kajeński
1 szczypta gałka muszkatołowa
200 ml mleko
200 ml śmietana
375 g ser mozzarella
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź, przestudź i pokrój w plasterki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż plasterkami ziemniaków. Zioła opłucz, osusz i posiekaj.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj orzeszki piniowe i zioła. Dokładnie wymieszaj, zdejmij z patelni i zmiksuj. Dodaj starty parmezan. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i gałką muszkatołową.
- Mleko wymieszaj ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej powstałym sosem ziemniaki. Na wierzchu rozsmaruj zmiksowaną wcześniej masę ziołową.
- Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Zapiekankę posyp kostkami mozzarelli i piecz 25 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane