Dzisiaj jest: Wtorek, 18.01.2022 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk ziemniaków
  • 2 sztuki cebule
  • 2 opakowania  mrożonych liści szpinaku
  • 6 ząbków  czosnku
  • 150 g  sera feta
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 łyżeczka  masła do wysmarowania formy
  • kilka plasterków sera żółtego
  • sól
    Sos beszamelowy
  • 3 łyżeczki  masła
  • 6 łyżeczek  mąki
  • 200 ml  zimnego mleka
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki pokrój w plasterki i gotuj w osolonym wrzątku 8-10 minut, a następnie odcedź.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Kiedy się rozmrozi, lekko go podduś, by odparować wodę. Dodaj fetę i duś około 2 minut.
  3. Sos beszamelowy: Masło rozpuść w rondelku, wsyp powoli mąkę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Kiedy już składniki się połączą, powoli wlej mleko, również cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką, a następnie wbij jajko. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 2 minut - nie doprowadzaj do wrzenia.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż warstawami: ziemniaki-szpinak-ziemniaki-szpinak-ziemniaki. Przykryj plasterkami sera i polej sosem beszamelowym. Zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż sos nabierze złotawego koloru.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE