Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
12 sztuk ziemniaków
2 sztuki cebule
2 opakowania mrożonych liści szpinaku
6 ząbków czosnku
150 g sera feta
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
kilka plasterków sera żółtego
sól
- Sos beszamelowy
3 łyżeczki masła
6 łyżeczek mąki
200 ml zimnego mleka
1 sztuka jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki pokrój w plasterki i gotuj w osolonym wrzątku 8-10 minut, a następnie odcedź.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Kiedy się rozmrozi, lekko go podduś, by odparować wodę. Dodaj fetę i duś około 2 minut.
- Sos beszamelowy: Masło rozpuść w rondelku, wsyp powoli mąkę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Kiedy już składniki się połączą, powoli wlej mleko, również cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką, a następnie wbij jajko. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 2 minut - nie doprowadzaj do wrzenia.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż warstawami: ziemniaki-szpinak-ziemniaki-szpinak-ziemniaki. Przykryj plasterkami sera i polej sosem beszamelowym. Zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż sos nabierze złotawego koloru.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!