Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki dymki
1 sztuka papryczka chili
500 g fasoli w sosie pomidorowym z puszki
150 g kwaśnej śmietany
100 g sera żółtego
garść świeżego szpinaku
4 sztuki jajka
1 łyżeczka pasty chili
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dymki oraz wydrążoną papryczkę chili oczyść, a następnie ostrym nożem pokrój w plasterki. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Fasolę włóż do dużej miski, po czym dołóż do niej kwaśną śmietanę i ser żółty.
- Do składników w naczyniu dodaj oczyszczony szpinak, pokrojoną dymkę i papryczkę oraz pastę chili. Masę wymieszaj, po czym dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Można też dodać odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Przygotowaną masę przełóż do małych foremek do zapiekania. Wierzchy wygładź, a następnie w środku zrób niewielkie dołeczki.
- Do każdego wgłębienia wbij jajko. Kokilki wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. C do czasu ścięcia się jajek.
- Wierzchy oprósz solą oraz pieprzem. Zapiekanki podawaj odrazu po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku