Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanki z porów i cukinii


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do przygotowania zapiekanek z porów i cukinii można również użyć jajek kurzych wymieszanych ze śmietaną.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  quinoa
  • 3 łyżki  oliwa
  • 2 sztuki  por
    młody
  • 2 sztuki  cukinia
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 4 łyżki  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • zioła prowansalskie
    do smaku
  • 6 sztuk  jajka przepiórcze

Sposób przyrządzania:

  1. Quinoę przelej zimną wodą, zalej 3 szklankami wody i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj 1 łyżkę oliwy i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Z porów odetnij liście, a białe części umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i razem z porem smaż przez 3 minuty na rozgrzanej oliwie.
  3. Cukinie umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę.
  4. Każdą kokilkę nasmaruj masłem i włóż po porcji quinoi. Wierzch posyp ziołami prowansalskimi. Następnie dodaj po łyżce pokrojonej cukinii i porów. Na koniec do każdej kokilki wbij po jednym jajku przepiórczym. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE