Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 główka kapusta włoska
3 sztuki szalotka
2 łyżki olej
270 g ser feta
2 sztuki jajka
2 sztuki żółtko z jajka
sól
do smakupieprz
do smakukolendra
mielona, do smaku2 łyżki mąka
1 garść bułka tarta
10 g masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę oczyść. Oddziel 8 dużych liści, umyj i zblanszuj w osolonej wodzie przez 4 minuty. Następnie wyjmij, przelej zimną wodą i dokładnie osusz.
- Szalotki obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Ser feta pokrój w kostkę, po czym wymieszaj z 2 żółtkami i szalotką. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i kolendrą.
- Z liści kapusty zetnij grube nerwy. Na środek każdego liścia wyłóż porcję farszu serowego. Liście z farszem ostrożnie zwiń formując gołąbki.
- Jajka rozkłóć i dopraw solą oraz pieprzem. Gołąbki obtocz w mące, rozkłóconych jajkach i na końcu w bułce tartej. Usmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku