Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 główka kapusta włoska
- 3 sztuki szalotka
- 2 łyżki olej
- 270 g ser feta
- 2 sztuki jajka
- 2 sztuki żółtko z jajka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - kolendra
mielona, do smaku - 2 łyżki mąka
- 1 garść bułka tarta
- 10 g masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę oczyść. Oddziel 8 dużych liści, umyj i zblanszuj w osolonej wodzie przez 4 minuty. Następnie wyjmij, przelej zimną wodą i dokładnie osusz.
- Szalotki obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Ser feta pokrój w kostkę, po czym wymieszaj z 2 żółtkami i szalotką. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i kolendrą.
- Z liści kapusty zetnij grube nerwy. Na środek każdego liścia wyłóż porcję farszu serowego. Liście z farszem ostrożnie zwiń formując gołąbki.
- Jajka rozkłóć i dopraw solą oraz pieprzem. Gołąbki obtocz w mące, rozkłóconych jajkach i na końcu w bułce tartej. Usmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku