Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
1 sztuka jajko
1 sztuka żółtko
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki oleju
- Farsz
750 g posiekanych pieczarek
kawałek główki białej kapusty
1 sztuka cebula
1 sztuka jajko
1 sztuka żółtko
2 łyżki oleju
sól
- Dodatkowo
1 sztuka jajko
papier do pieczenia
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Gotowe ciasto przełóż na stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Farsz: Kapustę posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj. Warzywa i grzyby posiekaj, podsmaż, wymieszaj z jajkiem, żółtkiem i solą.
- Zawijańce z pieczarkami: Ciasto rozwałkuj, rozsmaruj na nim farsz. Ciasto zwiń w roladę. Ostrym nożem podziel roladę na kawałki o szerokości 4 cm.
- Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy paszteciki lekko wyrosną, każdemu nadaj kształt, przyciskając drewnianą łopatką. Wyrośnięte zawijańce posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!