Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- Farsz
- 750 g posiekanych pieczarek
- kawałek główki białej kapusty
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka żółtko
- 2 łyżki oleju
- sól
- Dodatkowo
- 1 sztuka jajko
- papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Gotowe ciasto przełóż na stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Farsz: Kapustę posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj. Warzywa i grzyby posiekaj, podsmaż, wymieszaj z jajkiem, żółtkiem i solą.
- Zawijańce z pieczarkami: Ciasto rozwałkuj, rozsmaruj na nim farsz. Ciasto zwiń w roladę. Ostrym nożem podziel roladę na kawałki o szerokości 4 cm.
- Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy paszteciki lekko wyrosną, każdemu nadaj kształt, przyciskając drewnianą łopatką. Wyrośnięte zawijańce posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza