Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.08.2020 Imieniny: Borysa i Wawrzyńca



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zawijaniec ziemniaczany z pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 2 sztuki jajka
    Farsz
  • 300 g  pieczarek
  • 2 sztuki cebule
  • 1 łyżka  oleju
  • 2 sztuki jajka
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
    Dodatkowo
  • 1 łyżka  masła do wysmarowania blachy
  • bułka tarta
  • 2 łyżki  śmietany
  • zioła
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę i sól. Wymieszaj. Na podsypanej mąką stolnicy wyrób ciasto.
  2. Farsz: Pieczarki umyj, osusz, pokrój. Cebule obierz, drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaj pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i vegetą. Całość duś pod przykryciem, odparuj nadmiar sosu. Pod koniec duszenia wbij jajka, wymieszaj.
  3. Zawijaniec ziemniaczany: Ciasto wyłóż na zwilżoną serwetkę i uformuj prostokąt o grubości 2 cm. Nałóż farsz. Posyp ziołami i natką, zawiń za pomocą serwety i zsuń na natłuszczoną blaszkę, spojeniem do dołu. Posmaruj śmietaną, posyp bułką tartą. Piecz 50 minut w 180 st. C. Podawaj pokrojony w plastry.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE