Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 sztuki jajka
- Farsz
300 g pieczarek
2 sztuki cebule
1 łyżka oleju
2 sztuki jajka
sól
pieprz
vegeta
- Dodatkowo
1 łyżka masła do wysmarowania blachy
bułka tarta
2 łyżki śmietany
zioła
posiekana natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę i sól. Wymieszaj. Na podsypanej mąką stolnicy wyrób ciasto.
- Farsz: Pieczarki umyj, osusz, pokrój. Cebule obierz, drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaj pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i vegetą. Całość duś pod przykryciem, odparuj nadmiar sosu. Pod koniec duszenia wbij jajka, wymieszaj.
- Zawijaniec ziemniaczany: Ciasto wyłóż na zwilżoną serwetkę i uformuj prostokąt o grubości 2 cm. Nałóż farsz. Posyp ziołami i natką, zawiń za pomocą serwety i zsuń na natłuszczoną blaszkę, spojeniem do dołu. Posmaruj śmietaną, posyp bułką tartą. Piecz 50 minut w 180 st. C. Podawaj pokrojony w plastry.
Źródło przepisu: Moja kuchnia