Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
4 łyżki masło
3 łyżki mąka pszenna
50 ml mleko
1 gałązka natka pietruszki
1 sztuka liście laurowe
mały3 ziarenka pieprz
2 sztuki cebula
1 mała, 1 duża1 kg szpinak
świeży3 ząbki czosnek
2 łyżki oliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
świeżo zmielony, do smakugałka muszkatołowa
mielona, do smaku400 g pomidory
250 g ser owczy
200 g makaron lasagne
zielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku rozpuść masło. Na rozgrzane masło wsyp mąkę i mieszaj, aż się lekko zrumieni i znikną wszystkie grudki. Następnie wlewaj stopniowo zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Dodaj gałązkę pietruszki, listek laurowy i ziarna pieprzu. Obierz małą cebulę, pokrój w kostkę i dodaj do sosu. Całość gotuj przez 30 minut na bardzo małym ogniu.
- Szpinak przebierz, odetnij korzonki i stwardniałe ogonki. Liście szpinaku przepłucz.
- Dużą cebulę i ząbki czosnku obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj liście szpinaku i podgrzewaj przez chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z kuchenki.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ser rozgnieć widelcem na małe grudki.
- Sos beszamelowy przetrzyj przez sitko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie rozprowadź nieco sosu na dnie naczynia żaroodpornego.
- Na dnie naczynia ułóż na przemian warstwy makaronu oraz szpinaku, pomidorów i sera owczego. Każdą warstwę posyp solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i polej sosem beszamelowym. Wierzchnią warstwę zapiekanki powinien stanowić makaron polany sosem i posypany serem.
- Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką i wstaw lazanię na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
Źródło przepisu: Dania zapiekane