Dzisiaj jest: Środa, 05.08.2020 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zielona lazania


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zielona lazania to wegetariańska wersja dania inspirowanego kuchnią włoską.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 łyżki  masło
  • 3 łyżki  mąka pszenna
  • 50 ml  mleko
  • 1 gałązka  natka pietruszki
  • 1 sztuka  liście laurowe
    mały
  • 3 ziarenka  pieprz
  • 2 sztuki  cebula
    1 mała, 1 duża
  • 1 kg  szpinak
    świeży
  • 3 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 400 g  pomidory
  • 250 g  ser owczy
  • 200 g  makaron lasagne
    zielony

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku rozpuść masło. Na rozgrzane masło wsyp mąkę i mieszaj, aż się lekko zrumieni i znikną wszystkie grudki. Następnie wlewaj stopniowo zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Dodaj gałązkę pietruszki, listek laurowy i ziarna pieprzu. Obierz małą cebulę, pokrój w kostkę i dodaj do sosu. Całość gotuj przez 30 minut na bardzo małym ogniu.
  2. Szpinak przebierz, odetnij korzonki i stwardniałe ogonki. Liście szpinaku przepłucz.
  3. Dużą cebulę i ząbki czosnku obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj liście szpinaku i podgrzewaj przez chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z kuchenki.
  4. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ser rozgnieć widelcem na małe grudki.
  5. Sos beszamelowy przetrzyj przez sitko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie rozprowadź nieco sosu na dnie naczynia żaroodpornego.
  6. Na dnie naczynia ułóż na przemian warstwy makaronu oraz szpinaku, pomidorów i sera owczego. Każdą warstwę posyp solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i polej sosem beszamelowym. Wierzchnią warstwę zapiekanki powinien stanowić makaron polany sosem i posypany serem.
  7. Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką i wstaw lazanię na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Zobacz więcej na temat:

lazaniaprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE