Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zielone kotleciki z cieciorką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zielone kotleciki z cieciorką najlepiej podawać z sałatką lub ulubionymi dipami. Jeśli masa na kotlety wyjdzie zbyt sucha, można dodać odrobinę oliwy, a jeśli zbyt rzadka - trochę bułki tartej lub mąki.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 100 g  kasza jaglana
  • 100 g  szpinak
    liście
  • 200 g  cieciorka
    ugotowana lub z puszki
  • 1 łyżeczka  kumin
    mielone nasiona
  • 1 łyżeczka  kolendra
    mielona
  • 1 pęczek  szczypior
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 5 łyżek  bułka tarta
    pełnoziarnista
  • 5 łyżek  mąka
  • 1 łyżeczka  curry
  • 2 łyżki  orzechy włoskie
    mielone
  • olej
    do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    świeżo zmielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak posiekaj i wymieszaj w misce z cieciorką i oliwą z oliwek. Następnie składniki zmiksuj blenderem.
  2. Kaszę opłucz na sitku wrzątkiem, po czym ugotuj w 2 szklankach osolonej wody. Masę z cieciorki wymieszaj z kaszą, dodaj starty czosnek i posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku kuminem, kolendrą, solą oraz pieprzem.
  3. Ze składników wyrób gładką masę. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z bułką tartą, szczyptą soli, curry i orzechami włoskimi. Z masy cieciorkowej formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w przygotowanej mieszance.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Kotlety smaż przez kilka chwil z obu stron, aż będą rumiane.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE