Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 100 g kasza jaglana
- 100 g szpinak
liście - 200 g cieciorka
ugotowana lub z puszki - 1 łyżeczka kumin
mielone nasiona - 1 łyżeczka kolendra
mielona - 1 pęczek szczypior
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 5 łyżek bułka tarta
pełnoziarnista - 5 łyżek mąka
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki orzechy włoskie
mielone - olej
do smażenia - sól
do smaku - pieprz czarny
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak posiekaj i wymieszaj w misce z cieciorką i oliwą z oliwek. Następnie składniki zmiksuj blenderem.
- Kaszę opłucz na sitku wrzątkiem, po czym ugotuj w 2 szklankach osolonej wody. Masę z cieciorki wymieszaj z kaszą, dodaj starty czosnek i posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku kuminem, kolendrą, solą oraz pieprzem.
- Ze składników wyrób gładką masę. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z bułką tartą, szczyptą soli, curry i orzechami włoskimi. Z masy cieciorkowej formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w przygotowanej mieszance.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Kotlety smaż przez kilka chwil z obu stron, aż będą rumiane.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku