Dzisiaj jest: Czwartek, 30.06.2022 Imieniny: Emilii i Lucyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Zielone risotto


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 30 dag  mieszanki zielonych warzyw: szparagów, fasolki szparagowej oraz groszku
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 30 dag  ryżu
  • 100 ml  wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki  masła
  • 5 dag  drobno startego parmezanu
  • 1 pęczek  szczypiorku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie zielone warzywa oczyść i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Wywaru z gotowania nie wylewaj.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Następnie zeszklij je na oleju w garnku. Wsyp ryż i podsmaż. Wlej wino. Gdy wyparuje, stopniowo wlewaj gorący bulion warzywny, cały czas mieszając.
  3. Kolejne porcje dolewaj w momencie, gdy poprzednia odparowała lub została wchłonięta. Czynność powtarzaj do chwili, aż ryż będzie miękki.
  4. Ugotowany ryż połącz z warzywami, a następnie z masłem i parmezanem. Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE