Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
30 dag mieszanki zielonych warzyw: szparagów, fasolki szparagowej oraz groszku
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
30 dag ryżu
100 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki masła
5 dag drobno startego parmezanu
1 pęczek szczypiorku
olej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie zielone warzywa oczyść i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Wywaru z gotowania nie wylewaj.
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Następnie zeszklij je na oleju w garnku. Wsyp ryż i podsmaż. Wlej wino. Gdy wyparuje, stopniowo wlewaj gorący bulion warzywny, cały czas mieszając.
- Kolejne porcje dolewaj w momencie, gdy poprzednia odparowała lub została wchłonięta. Czynność powtarzaj do chwili, aż ryż będzie miękki.
- Ugotowany ryż połącz z warzywami, a następnie z masłem i parmezanem. Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Smacznego!