Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 150 g białego sera
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 1 sztuka żółtko
- 1 sztuka jajko
- 10 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę razem z twarogiem.
- Szpinak umyj, osusz, oderwij ogonki, a listki posiekaj. Dodaj do masy ziemniaczano-serowej. Następnie dodaj żółtko, jajko, mąkę i parmezan. Dopraw solą oraz pieprzem i wyrób ciasto.
- Dłonie oprósz mąką, nabieraj porcje ciasta i formuj z nich niewielkie kule.
- Tak przygotowane kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza