Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g ziemniaki
- 200 g mąka
- 1 łyżka semolina
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki smalec
- 1 sztuka dymka ze szczypiorkiem
- sól
do smaku
- Farsz:
- 400 g grzyby
- 1 sztuka cebula
- 50 g masło
- 1 ząbek czosnek
- 1 gałązka tymianek
- 2 łyżki bułka tarta
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Następnie ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj z mąką, semoliną, jajkami oraz szczyptą soli. Wyrób jednolite ciasto.
- Grzyby oczyść, pokrój na małe kawałki. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj pokrojone grzyby, przykryj i duś do miękkości. Mieszankę grzybową dopraw do smaku solą, pieprzem i drobno posiekanym tymiankiem. Zagęść wszystko bułką tartą.
- Ciasto rozwałkuj na cienki płat i pokrój na kwadraty. Na środek każdego z nich wyłóż porcję grzybowego farszu. Uformuj kuleczki i wrzucaj je na osolony wrzątek. Gotuj przez 15 minut. Gotowe knedliki rozłóż na talerze i posyp posiekaną dymką.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski