Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ziemniaczane pierożki z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 kg  ziemniaków
  • 150 g  mąki
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • 1-2 sztuki jajka
    Farsz
  • 1 kg  jabłek
  • 50-80 g  cukru
  • 250 g  gęstej śmietany
  • cynamon
  • rodzynki
    Dodatkowo
  • 2 sztuki jajka
  • kilka łyżek mleka

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, sól, gałkę muszkatołową oraz jajka i zagnieć. Z uzyskanego ciasta uformuj wałek i pokrój go a dość grube plasterki. Każdy plaster rozwałkuj a stolnicy oprószonej mąką.
  2. Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na cieście. Posyp cukrem, polej łyżeczką śmietany, posyp rodzynkami i cynamonem. Placuszki złóż na pół i ułóż w natłuszczonej blasze.
  3. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj pierożki jajkami roztrzepanymi z mlekiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE