Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 kg ziemniaków
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1-2 sztuki jajka
- Farsz
- 1 kg jabłek
- 50-80 g cukru
- 250 g gęstej śmietany
- cynamon
- rodzynki
- Dodatkowo
- 2 sztuki jajka
- kilka łyżek mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, sól, gałkę muszkatołową oraz jajka i zagnieć. Z uzyskanego ciasta uformuj wałek i pokrój go a dość grube plasterki. Każdy plaster rozwałkuj a stolnicy oprószonej mąką.
- Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na cieście. Posyp cukrem, polej łyżeczką śmietany, posyp rodzynkami i cynamonem. Placuszki złóż na pół i ułóż w natłuszczonej blasze.
- Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj pierożki jajkami roztrzepanymi z mlekiem.
Źródło przepisu: Palce lizać