Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
1 kg ziemniaków
150 g mąki
1 łyżeczka soli
1 szczypta gałki muszkatołowej
1-2 sztuki jajka
- Farsz
1 kg jabłek
50-80 g cukru
250 g gęstej śmietany
cynamon
rodzynki
- Dodatkowo
2 sztuki jajka
kilka łyżek mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, sól, gałkę muszkatołową oraz jajka i zagnieć. Z uzyskanego ciasta uformuj wałek i pokrój go a dość grube plasterki. Każdy plaster rozwałkuj a stolnicy oprószonej mąką.
- Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na cieście. Posyp cukrem, polej łyżeczką śmietany, posyp rodzynkami i cynamonem. Placuszki złóż na pół i ułóż w natłuszczonej blasze.
- Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj pierożki jajkami roztrzepanymi z mlekiem.
Źródło przepisu: Palce lizać