Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 500 g ziemniaków
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- Dodatkowo
- 250 g liści mrożonego szpinaku
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Ziemniaki obierz. Połowę zalej wrzątkiem, posól i gotuj przez 20 minut. Następnie odcedź i zmiel. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij z wody i odstaw na 20 minut. Po tym czasie zlej delikatnie płyn znad osadu. Osad dodaj do startych ziemniaków, wymieszaj. Dodaj przetarte ziemniaki, mąkę, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Ziemniaczane racuchy ze szpinakiem: Szpinak rozmroź, pokrój. Dodaj do ciasta, wymieszaj. W głębokim naczyniu rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje masy szpinakowej i kładź na gorącym tłuszczu. Smaż na małym ogniu, aż będą rumiane.
Źródło przepisu: Moja kuchnia