Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ziemniaczane sakiewki z morelami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ziemniaczane sakiewki z morelami zyskają ciekawszego smaku i aromatu, jeśli do nadzienia doda się szczyptę imbiru.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 250 g  ziemniaki
    ugotowane w mundurkach
  • 250 g  mąka
    +do oprószenia stolnicy
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 120 g  cukier puder
  • 2 sztuki  jajka
  • 2 łyżki  mleko
  • 100 g  masło
    Farsz:
  • 100 g  morele
    suszone
  • 500 g  twaróg
    półtłusty
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 150 g  cukier puder
  • 2 łyżki  budyń waniliowy
    w proszku
  • 1 łyżka  rum

Sposób przyrządzania:

  1. Morele sparz i drobno posiekaj. W misce zmiksuj twaróg, żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder i budyń w proszku. Następnie wymieszaj z rumem i posiekanymi morelami.
  2. Ostudzone ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaj 250 g mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, jajko, mleko i pokrojone na kawałki miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto.
  3. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i sklej brzegi ciasta formując pierogi.
  4. Tak przygotowane sakiewki posmaruj rozkłóconym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp sakiewki cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pierogi i kluski


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE