Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 250 g ziemniaki
ugotowane w mundurkach - 250 g mąka
+do oprószenia stolnicy - 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 120 g cukier puder
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki mleko
- 100 g masło
- Farsz:
- 100 g morele
suszone - 500 g twaróg
półtłusty - 2 sztuki żółtko z jajka
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 150 g cukier puder
- 2 łyżki budyń waniliowy
w proszku - 1 łyżka rum
|
|
Sposób przyrządzania:
- Morele sparz i drobno posiekaj. W misce zmiksuj twaróg, żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder i budyń w proszku. Następnie wymieszaj z rumem i posiekanymi morelami.
- Ostudzone ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaj 250 g mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, jajko, mleko i pokrojone na kawałki miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto.
- Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i sklej brzegi ciasta formując pierogi.
- Tak przygotowane sakiewki posmaruj rozkłóconym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp sakiewki cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski