Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg ziemniaki
duże1 sztuka jajka
2 łyżki masło
2 łyżki natka pietruszki
posiekana
- Farsz:
300 g podgrzybki
1 sztuka cebula
2 łyżki masło
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, lekko obgotuj i odcedź. Następnie przekrój je wzdłuż na wysokości 2/3 i wydrąż w środku trochę miąższu.
- Farsz: Grzyby umyj, osącz i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaj grzyby i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj jajko, wydrążony miąższ z ziemniaków, natkę i wymieszaj.
- Ziemniaki faszerowane grzybami: Farszem napełnij ziemniaki. Przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchami. Posyp solą i połóż na każdym kawałek masła. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moja kuchnia