Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Ziemniaki zapiekane z serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ziemniaki zapiekane z serem najlepiej podawać z ulubioną sałatką.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1.8 kg  ziemniaki
  • 250 g  ser żółty
  • 4 sztuki  jajka
  • 50 g  masło
  • 500 ml  mleko
  • 1 łyżeczka  przyprawa uniwersalna
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 1 szczypta  kminek
  • 100 g  kiełki rzodkiewki
  • tłuszcz
    do formy
  • 1 łyżeczka  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj. Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia. Przestudzone ziemniaki obierz i pokrój w grube plastry.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wyłóż je plastrami ziemniaków.
  3. Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. Do miski wlej mleko, wbij jajka i rozkłóć. Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę przyprawy uniwersalnej oraz posiekaną natkę pietruszki.
  4. Mieszanką zalej ułożone w naczyniu żaroodpornym ziemniaki. Na wierzchu ułóż plasterki masła. Piecz 30 minut w 180 st. C.
  5. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki posyp startym serem i zapiecz.
  6. Gotową zapiekankę przed podaniem posyp kiełkami rzodkiewki i kminkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Zobacz więcej na temat:

ziemniakiserprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE