Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1.8 kg ziemniaki
- 250 g ser żółty
- 4 sztuki jajka
- 50 g masło
- 500 ml mleko
- 1 łyżeczka przyprawa uniwersalna
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 szczypta kminek
- 100 g kiełki rzodkiewki
- tłuszcz
do formy - 1 łyżeczka sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj. Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia. Przestudzone ziemniaki obierz i pokrój w grube plastry.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wyłóż je plastrami ziemniaków.
- Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. Do miski wlej mleko, wbij jajka i rozkłóć. Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę przyprawy uniwersalnej oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Mieszanką zalej ułożone w naczyniu żaroodpornym ziemniaki. Na wierzchu ułóż plasterki masła. Piecz 30 minut w 180 st. C.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki posyp startym serem i zapiecz.
- Gotową zapiekankę przed podaniem posyp kiełkami rzodkiewki i kminkiem.
Źródło przepisu: Smacznego!