Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 8-10 sztuk średnich ziemniaków
- kilka łyżek masła
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 szczypta ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i podgotuj 10-12 minut w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój w ćwiartki.
- Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem i ułóż w nim ziemniaki. Polej ziemniaki roztopionym masłem. Oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, przyprawą do ziemniaków, oregano, ziołami prowansalskimi i paprykami. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Przyślij przepis