
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
POPULARNE ARTYKUŁY
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
Burrito, taco, quesadilla, enchilada - czym się różnią? Sprawdź przepisy
Pieczemy ciasta bez jaj i mąki - sposoby na wegańskie wypieki
Przewodnik po serach żółtych
Kuchnia estońska
Leki, generyki i suplementy diety - czym się różnią?
Szkodniki magazynowe - rodzaje i charakterystyka. Jak je zwalczać?
Bor - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
POPULARNE PRZEPISY
Babka marmurkowa
Czekoladę połam na kawałeczki. Włóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad...Sałatka z gorgonzolą i marchewką
Marchewki i ziemniaki obierz, umyj. Ziemniaki pokrój na cząstki, a...Pierogi z suszonymi pomidorami
Kaszę jęczmienną przygotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź i...Brokuły zapiekane z serem
Brokuł oczyść, po czym podziel go na różyczki. Do garnka wlej wodę i...Zupa z kapusty włoskiej
Marchewki i kalarepy obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce...Spaghetti carbonara
Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Po...Lasagne z brukselką i serem pleśniowym
Brukselki oczyść z zewnętrznych liści. Odetnij głąby i przekrój...Placek orzechowy w cieście francuskim
Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto francuskie i podziel je na...
CZY WIESZ, ŻE
Białe plamki na paznokciach mogą być oznaką niedoboru cynku. Cynk to jeden z mikroelementów, który korzystnie wpływa na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jeśli na paznokciach zaobserwujemy zmiany w postaci białych pasków powinniśmy naszą dietę urozmaicić w produkty bogate właśnie w cynk. Należą do nich - czerwone mięso, wątróbka, ryby, owoce morza (zwłaszcza ostrygi), groch, bób, fasola, orzechy, nasiona dyni, a także ciemna czekolada i kakao. Dużo cynku zawierają także ziarna zbóż, lecz jego przyswajanie jest utrudnione ze względu na obecność dużej ilości fitynianów znajdujących się w łuskach zbożowych.
LOSOWA DIETA
Dieta bezglutenowa (w celiakii)Założenia - dieta bezglutenowa: Białkami wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewna, celiakia) są frakcje białka pszenicy - gliadyna, żyta - sekalina, jęczmienia - hordeina, owsa - awenina. Frakcje te noszą wspólną nazwę glutenu. Różne procesy technologicznej obróbki zbóż niestety nie są w stanie znieść niekorzystnego działania... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła