Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
POPULARNE ARTYKUŁY
- Przewodnik po serach żółtych
- Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
- Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu!
- Burrito, taco, quesadilla, enchilada - czym się różnią? Sprawdź przepisy
- Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych
- Zmiany w białkach, tłuszczach, węglowodanach i witaminach podczas przetwarzania i przechowywania
- Prażone czy smażone? - jest różnica!
- Żywność koszerna - co to takiego? Zasady koszerności i wpływ na zdrowie
POPULARNE PRZEPISY
- Kawowa rolada bezowa z advocatem
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania... - Cepeliny ze śledziami
Ciasto: Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki... - Zapiekanka z łososia ze szpinakiem
Szpinak dokładnie umyj, osusz i odstaw na sicie do ocieknięcia, a... - Makaron z młodym szpinakiem i rzodkiewką
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Czosnek obierz, drobno... - Rosół z szafranem
Kości i mięso opłukać i wstawić do gotowania w zimnej, osolonej wodzie.... - Zupa parzucha
Warzywa umyj i obierz. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Por... - Omlet z szynką, papryką i serem
Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, sól oraz pieprz i ubij. Szczypiorek... - Sałatka z mortadelą i ogórkiem kiszonym
Dymkę oczyść, posiekaj. Mortadelę pokrój w słupki. Natkę umyj, posiekaj....
CZY WIESZ, ŻE
Frytki, choć lubiane chyba przez wszystkich nie są zdrowe. A wszystko za sprawą powstającego w wysokiej temperaturze akrylamidu. Akrylamid to substancja powstająca z asparaginy-aminokwasu oraz cukrów redukujących, w wyniku reakcji Maillarda. Związek ten powstaje w podwyższonej temperaturze, powyżej 120°C, czyli w temperaturze, w której zwykle smaży się frytki. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż udowodniono, że akrylamid to związek toksyczny, posiadający właściwości rakotwórcze. Zatem jeśli chcemy uniknąć spożywania z frytkami akrylamidu, smażmy je, bądź pieczmy, sami, pamiętając o zachowaniu temperatury poniżej 100°C.
LOSOWA DIETA
Dieta w gorączceZałożenia - dieta w gorączce: Stan gorączkowy towarzyszy wielu chorobom. Właściwa dieta jest ważnym elementem terapii, pozwala bowiem na szybszy powrót do zdrowia. Zwykle mamy gorączkę w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej zapadamy na infekcje górnych dróg oddechowych, grypę czy anginę. Także wiosną narażeni jesteśmy na stany gorączkowe.... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła