
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
POPULARNE ARTYKUŁY
Pomysły na fit śniadanie - jak wykorzystać chleb razowy i płatki owsiane?
Przegląd serów holenderskich
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
Przegląd serów hiszpańskich
Przegląd rosyjskich deserów
Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu
Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo
Sękacz - co to jest, jak powstaje i jakie ma właściwości?
POPULARNE PRZEPISY
Domowa grochówka wojskowa
Do garnka wlewamy 2 litry wody, a następnie wrzucamy kości wieprzowe i...Gruzińskie chinkali
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj sól i zrób wgłębienie. Stopniowo wlewaj...Zupa kalarepowa
Kalarepy, ziemniaki oraz marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę....Kawowa rolada bezowa z advocatem
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania...Lasagne z botwinką
W płaskim rondlu rozgrzać połowę masła i przez 15-20 min dusić umytą i...Potrawka z indyka z warzywami
Rozpuść połowę masła oraz oleju na dużej patelni, dodaj kotlety z indyka...Gofry w kształcie serca
Jaja, mleko, cukier i cukier waniliowy zmiksować na pulchną masę, a...Dorsz pieczony z warzywami
Dorsza dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Marchew obierz, zetrzyj na...
CZY WIESZ, ŻE
Frytki, choć lubiane chyba przez wszystkich nie są zdrowe. A wszystko za sprawą powstającego w wysokiej temperaturze akrylamidu. Akrylamid to substancja powstająca z asparaginy-aminokwasu oraz cukrów redukujących, w wyniku reakcji Maillarda. Związek ten powstaje w podwyższonej temperaturze, powyżej 120°C, czyli w temperaturze, w której zwykle smaży się frytki. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż udowodniono, że akrylamid to związek toksyczny, posiadający właściwości rakotwórcze. Zatem jeśli chcemy uniknąć spożywania z frytkami akrylamidu, smażmy je, bądź pieczmy, sami, pamiętając o zachowaniu temperatury poniżej 100°C.
LOSOWA DIETA
Dieta w chorobie wrzodowejZałożenia - dieta w chorobie wrzodowej: Chorobą wrzodową nazywamy ubytki błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jeśli ból pojawia się ok. 30 min po jedzeniu - mamy najczęściej do czynienia z chorobą wrzodową żołądka, jeśli 1-3 godz. po jedzeniu, w nocy lub nad ranem - z wrzodami dwunastnicy. Należy do najczęściej występujących schorzeń przewodu... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła