
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
POPULARNE ARTYKUŁY
Nadwaga jako skutek uboczny terapii hormonami - fakty i mity
Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać?
Przegląd rosyjskich deserów
Orzechowe mąki - bezglutenowa alternatywa dla zbożowych mąk
Tortilla, maca, pita... Czym się różnią?
Prażone czy smażone? - jest różnica!
Mało znane przyprawy, które warto znać
Interakcje pomiędzy żywnością a lekami
POPULARNE PRZEPISY
Zielona zupa z groszkiem ptysiowym
W garnku z grubym dnem rozpuść masło, oprósz mąką i mieszając zasmaż na...Bifteki z fetą i miętą
Cebulę pokrój, zeszklij na oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez...Zapiekanka mazurska
Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5-centymetrowe plastry i lekko podgotuj....Ciasto kora brzozy
Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę, wsyp cukier, cały czas ubijając, a...Pieczone warzywa z fetą
Warzywa umyj i obierz. Seler oraz buraki pokrój w plastry, natomiast...Sałatka makaronowa z kiełkami i szynką
Ogórek umyj, osusz i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Makaron...Rosół z szafranem
Kości i mięso opłukać i wstawić do gotowania w zimnej, osolonej wodzie....Zupa z kapusty pekińskiej
Pierś z kurczaka umyj, pokrój w paski. Seler naciowy, marchewki,...
CZY WIESZ, ŻE
Zapalenia mogą zwiększać zachorowalność na niektóre choroby jak nowotwory, choroby serca, oporność na insulinę. Ważne więc dla naszego zdrowia są związki przeciwzapalne. Wśród nich należy wymienić luteolinę, kwercetynę, hesperedynę, naringeninę, eriodictiol, chryzynę. Naukowcy wykazali, że wszystkie te związki wpływają na enzym zwany "TBK1" hamując jego zdolność do aktywacji danego sygnału biologicznego wpływającego na powstanie stanu zapalnego, w mniejszym lub większym stopniu. Przy czym luteolina była najbardziej skutecznym inhibitorem owego enzymu. Znaleźć ją można w takich produktach jak seler, tymianek, zielona papryka, rumianek, herbata.
OSTATNIO NA FORUM
Wejdź na nasze FORUM »
LOSOWA DIETA
Dieta Michaela MontignacaZałożenia diety Montignaca: Według jej twórcy, lekarza Michaela Montignaca, tyjemy nie dlatego, że jemy zbyt dużo, lecz dlatego, że źle komponujemy jadłospis. Montignac uważa, że nie musimy liczyć kalorii czy przestrzegać wielkości porcji, a jedynie zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w produktach. Na użytek tej teorii Montignac stworzył nowe pojęcie... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła