
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
POPULARNE ARTYKUŁY
Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze
Przewodnik po serach żółtych
Tortilla, maca, pita... Czym się różnią?
15 najbardziej kalorycznych popularnych potraw spożywanych przez Polaków
5 najczęstszych błędów popełnianych przy duszeniu mięsa
Kasza gryczana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
POPULARNE PRZEPISY
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź na cedzaku. Na rozgrzany...Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami
Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, 1 jajkiem, bułką tartą oraz...Placek orzechowy w cieście francuskim
Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto francuskie i podziel je na...Rolada z indyka faszerowana morelami
Mięso rozetnij wzdłuż, ale nie do końca, rozłóż. Włóż między dwie...Smażone frankfurterki z papryką
Cebule obierz i pokrój w piórka. Papryki umyj, osusz, usuń nasiona, a...Zupa krewetkowa
Zagotuj mleko kokosowe i dodaj słodką paprykę, posiekane drobno...Szynka w galarecie z farszem jajecznym
Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Do jajek dodaj musztardę,...Sałatka makaronowa z mięsem mielonym i fasolą
Makaron wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj al dente, odcedź i odstaw do...
CZY WIESZ, ŻE
Frytki, choć lubiane chyba przez wszystkich nie są zdrowe. A wszystko za sprawą powstającego w wysokiej temperaturze akrylamidu. Akrylamid to substancja powstająca z asparaginy-aminokwasu oraz cukrów redukujących, w wyniku reakcji Maillarda. Związek ten powstaje w podwyższonej temperaturze, powyżej 120°C, czyli w temperaturze, w której zwykle smaży się frytki. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż udowodniono, że akrylamid to związek toksyczny, posiadający właściwości rakotwórcze. Zatem jeśli chcemy uniknąć spożywania z frytkami akrylamidu, smażmy je, bądź pieczmy, sami, pamiętając o zachowaniu temperatury poniżej 100°C.
OSTATNIO NA FORUM
Wejdź na nasze FORUM »
LOSOWA DIETA
Dieta w refluksieZałożenia - dieta w refluksie: Na refluks żołądkowo - przełykowy cierpi przynajmniej raz w miesiącu około 15% ludzi. Nieprzyjemne dolegliwości można złagodzić właściwym odżywianiem. Do charakterystycznych objawów tej choroby należy zgaga odczuwana jako pieczenie lub palenie w okolicy górnej przełyku, za mostkiem lub w dołku podsercowym. Sok... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła