
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
POPULARNE ARTYKUŁY
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
Kuchnia egipska
Szkodniki magazynowe - rodzaje i charakterystyka. Jak je zwalczać?
Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych
Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu!
Przegląd rosyjskich deserów
Kuchnia boliwijska
Dieta w chorobie niedokrwiennej serca
POPULARNE PRZEPISY
Zupa rybna z dorsza
Grzyby namocz w szklance wody. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na...Zupa wietnamska Pho
W dużym garnku gotujemy 3,5 litra wody. Do drugiego garnka wkładamy...Domowa grochówka wojskowa
Do garnka wlewamy 2 litry wody, a następnie wrzucamy kości wieprzowe i...Sałatka z koprem włoskim i karczochami
Koper włoski oczyść, natkę odłóż, a bulwy pokrój w cienkie piórka....Pierogi Dominika
Mąkę i margarynę posiekać na stolnicy, dodać zmielony twaróg, sól,...Kawa korzenna
Do kubków wsyp po 2 łyżeczki kawy i po 1 łyżeczce przyprawy do piernika....Zapiekanka twarogowa z jabłkiem i rodzynkami
Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Miąższ...Zupa krem z zielonych warzyw
Groszek ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Z pora odetnij białe części,...
CZY WIESZ, ŻE
Istnieją takie warzywa, których nie należy gotować pod przykryciem, przynajmniej przez pierwsze minuty. Warzywa kapustne należące do rodziny krzyżowych, takie jak kapusta, kalafior, brokuł, jarmuż czy brukselka zawierają w swoim składzie związki, które w świecie żywieniowców zwane są jako antyodżywcze. Prawidłowa ich nazwa to goitrogeny. Ich szkodliwość polega na tym, iż hamują wchłanianie do organizmu jodu, pochodzącego np. z ryb. Jod to ważny mikroelement w naszej diecie. Warzyw tych powinny zatem unikać osoby, które kiedykolwiek miały problemy z tarczycą. Dodatkowo, gotując je należy pamiętać, żeby przez pierwsze 5 minut zostawić garnek bez pokrywki.
OSTATNIO NA FORUM
Wejdź na nasze FORUM »
LOSOWA DIETA
Dieta Ewy KuryłoZałożenia - dieta Ewy Kuryło: Od pięciu lat cała moja rodzina nie jada wołowiny i wieprzowiny. Zamiast nich przyrządzamy kurczaka, indyka lub ryby. Oczywiście jadamy dużo warzyw, pijemy soki i wodę mineralną. Ostatnio jednak zrezygnowałam z kupowania soi, bo nie na wszystkich opakowaniach jest informacja, czy jest modyfikowana genetycznie.... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła