Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
POPULARNE ARTYKUŁY
- Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
- Burrito, taco, quesadilla, enchilada - czym się różnią? Sprawdź przepisy
- Metody oceny sposobu żywienia
- Przewodnik po serach żółtych
- Przegląd najpopularniejszych sosów świata
- 5 pomysłów na śniadania dla niejadków
- Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
- Kuchnia mongolska
POPULARNE PRZEPISY
- Kawowa rolada bezowa z advocatem
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania... - Pasztet z marchwi w płaszczyku z cukinii
Marchewki obierz, umyj i osusz. 3 marchewki odłóż, a resztę pokrój w... - Ciasto z krówką i ze słonecznikiem
Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij pianę, dodaj cukier, żółtka i... - Ciasto tortowe z kremem
Ciasto: Jajka ubij z 3 łyżkami gorącej wody. Ciągle mieszając stopniowo... - Piegusek z bakaliami
Mąkę wymieszaj z makiem i proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuść w... - Makaron z sosem śmietanowym i salami
Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Czosnek obierz,... - Zupa migdałowa z oliwkami i szafranem
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.... - Domowy rosół z makaronem
Opłukane mięso zalej wodą, gotuj 30 minut pod przykryciem. Następnie...
CZY WIESZ, ŻE
Istnieją takie warzywa, których nie należy gotować pod przykryciem, przynajmniej przez pierwsze minuty. Warzywa kapustne należące do rodziny krzyżowych, takie jak kapusta, kalafior, brokuł, jarmuż czy brukselka zawierają w swoim składzie związki, które w świecie żywieniowców zwane są jako antyodżywcze. Prawidłowa ich nazwa to goitrogeny. Ich szkodliwość polega na tym, iż hamują wchłanianie do organizmu jodu, pochodzącego np. z ryb. Jod to ważny mikroelement w naszej diecie. Warzyw tych powinny zatem unikać osoby, które kiedykolwiek miały problemy z tarczycą. Dodatkowo, gotując je należy pamiętać, żeby przez pierwsze 5 minut zostawić garnek bez pokrywki.
OSTATNIO NA FORUM
Wejdź na nasze FORUM »
LOSOWA DIETA
Dieta w gorączceZałożenia - dieta w gorączce: Stan gorączkowy towarzyszy wielu chorobom. Właściwa dieta jest ważnym elementem terapii, pozwala bowiem na szybszy powrót do zdrowia. Zwykle mamy gorączkę w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej zapadamy na infekcje górnych dróg oddechowych, grypę czy anginę. Także wiosną narażeni jesteśmy na stany gorączkowe.... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła