
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860
POPULARNE ARTYKUŁY
Przewodnik po serach żółtych
Tortilla, maca, pita... Czym się różnią?
Bezglutenowe potrawy - 10 prostych dań bez glutenu
Ziemniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce?
Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo
Sushi - rodzaje i charakterystyka
Metody utrwalania żywności
POPULARNE PRZEPISY
Domowa grochówka wojskowa
Do garnka wlewamy 2 litry wody, a następnie wrzucamy kości wieprzowe i...Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź na cedzaku. Na rozgrzany...Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami
Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, 1 jajkiem, bułką tartą oraz...Zupa krewetkowa
Zagotuj mleko kokosowe i dodaj słodką paprykę, posiekane drobno...Potrawka z indyka z warzywami
Rozpuść połowę masła oraz oleju na dużej patelni, dodaj kotlety z indyka...Sałatka makaronowa z mięsem mielonym i fasolą
Makaron wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj al dente, odcedź i odstaw do...Domowe burgery z mięsa mielonego
Mięso przełóż do miski. Dodaj pokrojone w kostkę białą cebulę i jeden...Kopytka zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Do...
CZY WIESZ, ŻE
Sól, cukier, ocet to substancje konserwujące. W dzisiejszych czasach konserwanty kojarzone są tylko z substancjami chemicznymi dodawanymi do żywności, potocznie nazywanymi przez konsumentów jako "E". Jednak od dawna już wiadomo, że świetnymi substancjami, zabezpieczającymi przed rozwojem pleśni czy bakterii są sól czy cukier. Jako, że te dodatki konserwujące posiadają zwykle niskie pH, co zapobiega rozwojowi mikroorganizmom, do tego typu zabiegów, świetnie nadają się właśnie dodatki naturalne w postaci soli czy cukru. Należy jedynie pamiętać, że ich efektywne działanie występuje jedynie przy dużych stężeniach.
OSTATNIO NA FORUM
Czy prawidłowo układam dietę? »marcin132 Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź :)Cieszę się że wszystko układamy w...
Czy jeżeli np lubie dany produkt to mam tego za mało »NutriAdvicerka Raczej nie. Każdy ma indywidualne upodobania kulinarne. Najlepiej sprawdzić...
LOSOWA DIETA
Dieta bezglutenowa (w celiakii)Założenia - dieta bezglutenowa: Białkami wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewna, celiakia) są frakcje białka pszenicy - gliadyna, żyta - sekalina, jęczmienia - hordeina, owsa - awenina. Frakcje te noszą wspólną nazwę glutenu. Różne procesy technologicznej obróbki zbóż niestety nie są w stanie znieść niekorzystnego działania... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła